Bölümümüzün Laboratuvar Olanakları:

 

  1. Mekatronik Mühendisliğinin Temelleri Laboratuvarı
  2. Bilgisayar Destekli Tasarım Laboratuvarı
  3. Mekatronik Bileşenler Laboratuvarı
  4. Mekatronik Cihazlar Laboratuvarı
  5. Elektronik ve Mekanik Prototipleme Laboratuvarı
  6. İnsansız Sistemler Laboratuvarı
  7. Mekatronik Sistemler Tasarım Laboratuvarı

Mekatronik Mühendisliği’nin Temelleri Laboratuvarı: Bu laboratuvar Mekatronik mühendisliğinin temel içerik ve prensiplerine giriş amacıyla tasarlanmıştır. 30 öğrenciye hizmet verecek, tam donanımlı 15 adet deney masasından oluşmaktadır. Her bir masada birer adet güç kaynağı, elektrik/elektronik devre tasarım kiti, mekanik ve elektronik prototip tasarımı için el aletleri ve kolay programlanabilen gezici robot bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, ileri programlama ve kontrol uygulamaları için (Cortex içeren) bir adet Vex Robotics sınıf kiti de mevcuttur.

 

 

Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Laboratuvarı: Bu laboratuvarımız, elektro-mekanik sistemler ve çeşitli makinaların bilgisayar destekli katı modelleme, teknik resim, mühendislik analizleri ve üretimine giriş için kurulmuştur. SolidWorks CAD ve Matlab dinamik modelleme/kontrol/analiz programlarını çalıştıran 30 workstation’dan oluşmaktadır.

 

 

 

Mekatronik Bileşenleri Laboratuvarı: Bu laboratuvarımızda Mekatronik mühendisliğinde kullanılan temel tasarım bileşenleri tanıtılacaktır. Laboratuvarımız 30 öğrenciye hizmet verecek, tam donanımlı 15 adet deney masasından oluşmaktadır. Her bir masada birer adet Ardunio deney seti, çeşitli sensörler (ivmeölçer, gyro, potensiyometre, kızılötesi mesafe sensörleri) ve işleticiler (RC servo motorlar, DC servo motorlar, fırçasız DC motorlar) bulunmaktadır.

 

 

Mekatronik Enstrümanlar Laboratuvarı: Bu laboratuvarımız dinamik mühendislik sistemlerinin PC tabanlı kontrol prensiplerine giriş amacıyla tasarlanmıştır. Laboratuvardaki uygulamaların ana amacı, Matlab programı üzerine kurulu Real-time Target PC ve xPC Toolbox modülleri aracılığıyla gerçek zamanlı kontrol metotlarının anlatılmasıdır. Mevcut deney düzenekleri arasında Quanser marka açısal konum/hız kontrolü, ters sarkaç, 2 serbestlik dereceli robot kolu, top ve kiriş setleri ile Humusoft marka veri toplama kartları bulunmaktadır.

 

 

Elektronik ve Mekanik Prototip Üretim Laboratuvarı: Bu laboratuvar, öğrencilerimizin dersleri kapsamında gerçekleştirecekleri uygulama projelerinde hayata geçirecekleri elektronik ve mekanik sistemlerin prototip üretimi ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Laboratuvarımızda birer adet LPKF marka PCB prototip üretim makinesi, manuel perçin çakma makinesi, Stratasys marka Mojo model 3 boyutlu yazıcı, Roland marka CNC düzlemsel keski makinesi bulunmaktadır.

İnsansız Sistemler Laboratuvarı: Bu laboratuvarımız, insansız otonom sistemlerin tasarımına giriş için tasarlanmıştır. Mevcut ekipmanlar arasında; uzaktan kumanda edilebilen ve otonom uçuş kabiliyetine sahip TURKUAV marka ileri teknoloji insansız hava aracı ile muhtelif otonom yer araçları/robotları yer almaktadır.

Mekatronik Sistemler Tasarım Laboratuvarı: Bu laboratuvarımız da tasarım ödevleri/projeleri yaptırılan bölüm derslerimize destek olarak kurulmuştur. Laboratuvar içinde muhtelif prototip üretim araçları ile güç kaynağı, elektrik/elektronik devre tasarım kiti ve çeşitli el aletlerini içeren masalar bulunmaktadır. Bunlara ilaven, basit prototip yapımlarında kullanılmak üzere matkap, elektrikli polimer köpük kesme makinası ve elektrikli testere de mevcuttur.